اثرات تلقیح ارقام لوبیا چیتی با گونه‌های باکتری ریزوبیوم در عملکرد لوبیا در رژیم‌های متفاوت-آبیاری
کد مقاله : 1091-ISSC19 (R1)
نویسندگان
اکبر همتی *
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
چکیده مقاله
به منظور بررسی تاثیر رقم لوبیا، گونه‌ی باکتری ریزوبیوم و رطوبت خاک در عملکرد ، محتوای نسبی آب و درصد پروتئین لوبیا، اقدام به اجرای آزمایش کرت‌های خرد شده در سه تکرار طی سال‌های 1399و 1400 گردید. رژیم‌های آبیاری شامل، حذف یک دور آبیاری در مرحله رشد رویشی، حذف دو دور آبیاری قبل و بعد از گل دهی وآبیاری طبق نیاز آبی گیاه(شاهد) در سطوح اصلی و ارقام لوبیا چیتی کوشا، صالح و محلی و سویه‌های ریزوبیوم 177، 160و54 در سطوح فرعی آزمایش قرار داشتند. نتایج نشان داد که تاثیر تیمارهای آزمایش در عملکرد دانه، محتوای نسبی آب برگ و وزن صد دانه اختلاف معنی‌داری در سطح پنج درصد داشتند. بیشترین مقدار عملکرد دانه برابر 2658 کیلوگرم در هکتار در لوبیا چیتی رقم کوشا تلقیح شده با باکتری ریزوبیوم سویه‌ی 54 با حذف یک مرتبه آبیاری قبل از گل‌دهی بود. بیشترین محتوای نسبی آب برگ نیز برابر 6/70 درصد در لوبیای محلی تلقیح شده با باکتری ریزوبیوم سویه‌ی 54 و حذف دو مرحله آبیاری بود. رقم لوبیای صالح بیشترین مقدار کارآیی مصرف آب برابر 16/0 کیلوگرم در متر مکعب آب آبیاری داشت. در نهایت رقم کوشا تلقیح شده با باکتری سویه‌ی 54 با حذف یک مرحله آبیاری قبل از گل‌دهی، به دلیل در برداشتن بالاترین سطح درآمد اقتصادی و عملکرد، تیمار برتر آزمایش شناخته شد.
کلیدواژه ها
آبیاری، ریزوبیوم، عملکرد، لوبیا
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر