کاربرد مدل CND در ارزیابی وضعیت تعادل عناصر غذایی نیشکر
کد مقاله : 1095-ISSC19 (R1)
نویسندگان
عادل نیسی *1، مصطفی چرم2، حیدر غفاری2، جعفر آل کثیر3
1دانشگاه شهید چمران اهواز - دانشکده کشاورزی - گروه علوم و مهندسی خاک.
2دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی خاک
3عضو هئیت علمی موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان
چکیده مقاله
درک چرخه‌های رشد فنولوژیکی و تغییرات نیازهای تغذیه‌ای نیشکر (Saccharum officinarum L.) مستلزم دانش جامع از مراحل رشد این گیاه و انجام فرآیندهای تجزیه خاک و برگ‌ در طول این مراحل است. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای نیشکر با استفاده از مدل تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) در مزارع پلنت نیشکر کشت و صنعت امام خمینی واقع در شمال استان خوزستان، طی سال زراعی ۱۴۰۲–۱۴۰۳ انجام شد. با استفاده از روش CND، تعیین اعداد مرجع و براساس تابع توزیع تجمعی واریانس، عملکرد 48/131 تن در هکتار نیشکر بعنوان عملکرد میانی مشخص شد در نتیجه مزارع نیشکر مورد مطالعه به دو گروه عملکردی مطلوب و نامطلوب تقسیم شدند. سپس شاخص‎های عناصر غذایی محاسبه و براساس آن اولویت‌بندی نیاز عناصر غذایی به‌ترتیب Zn > Mn > Mg > Fe > Ca > K > N > Cu > P مشخص گردید و روی به‌عنوان محدودکننده‌ترین عنصر کم مصرف و پتاسیم به‌عنوان محدودکننده‌ترین عنصر پرمصرف شناسایی شدند. میانگین شاخص تعادل تغذیه ای (r2) در مزراع گروه عملکردی نامطلوب (23/9) بود که نشان دهنده عدم تعادل تغذیه‌ای در این مزارع است. بنابراین روش CND در افزایش عملکرد از طریق شناسایی محدودیت‌های تغذیه‌ای و برطرف کردن آن ها موثر باشد.
کلیدواژه ها
تجزیه بافت برگ، عناصر غذایی نیشکر، مدیریت کوددهی، مدل CND.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر