مدیریت بهینه تغذیه گندم در شرایط تنش شوری در استان یزد
کد مقاله : 1111-ISSC19
نویسندگان
اعظم رضوی نسب *1، رقیه شهریاری پور2
1عضو هیات علمی
2عضو هیات علمی گروه کشاورزی دانشگاه ملی مهارت.
چکیده مقاله
گندم غذای اصلی مردم جهان بوده و شوری خاک یکی از تهدیدات جدی برای کشاورزی است که در استانهای کویری مانند یزد در حال گسترش می‎باشد. شوری با افزایش فشار اسمزی و سمیت ویژه یونی و تاثیر سو بر فرایند جوانه زنی و اختلال در فرایندهای آنزیمی و بیوشیمیایی در نهایت موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان زراعی از جمله گندم می‎گردد. اسید هیومیک با قدرت کلات کنندگی عناصر غذایی و با کاهش تبخیر- تعرق و دسترسی بیشتر به آب و افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی یکی از استراتژیهای مقابله با تنش شوری است. یک طرح پژوهشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سه قطعه 500 متر مربعی با گندم رقم سیستان با سه تیمار در بخش بهمن، شهرستان ابرکوه در استان یزد زیر کشت قرار گرفت. تیمار اول کوددهی عرف زارع، تیمار دوم نهاده مصرفی طبق آزمون خاک و تیمار سوم نهاده مصرفی طبق آزمون خاک به همراه مواد محرک رشد که از اسید هیومیک استفاده شد. در شرایط تنش شوری، استفاده از موادی مثل اسید هیومیک به عنوان یک عامل متعادل کننده آلی سازگار با طبیعت با اثرات هورمونی مفید و کلات کننده عناصر غذایی، می‎تواند به افزایش عملکرد و تولید پایدار کمک شایانی بکند.
کلیدواژه ها
ابرکوه، اسید هیومیک، تنش شوری، گندم، ضد تنش
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر