تاثیر اسیدهای آلی بر فعالیت فسفومونواسترازهای خاک
کد مقاله : 1118-ISSC19 (R1)
نویسندگان
لیلا آقابابایی *1، فرشید نوربخش2
1دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده مقاله
قابلیت جذب کم فسفر در خاک بهره‌وری اکوسیستم‌های طبیعی و کشاورزی را محدود می‌کند و وضعیت فسفر در کل زنجیره غذایی به خاک وابسته است. کمبود فسفر محرکی برای آزادسازی اسیدهای آلی توسط گیاهان و ریزجانداران است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر افزودن سطوح مختلف غلظت (۰، ۲، ۵ و ۱۰ میلی‌مول بر کیلوگرم خاک) از سیتریک، مالیک و اگزالیک اسید بر فعالیت فسفومونواسترازها در دو نوع خاک‌ اسیدی و آهکی انجام گردید. پارامترهای تنفس میکروبی، pH، فسفر قابل‌عصاره‌گیری و فعالیت فسفومونواسترازها اندازه‌گیری شد. پس از اعمال سطوح مختلف اسیدهای آلی، در هر دو نوع خاک، تنفس میکروبی با افزایش غلظت اسیدهای آلی افزایش یافت؛ تیمار سیتریک اسید حدود %10 بیشتر از مالیک اسید و %30 بیشتر از اگزالیک اسید بود. فسفر قابل‌عصاره‌گیری در خاک اسیدی تغییری نشان نداد، در حالی‌که در خاک آهکی %4 افزایش یافت. افزودن اسیدهای آلی در هر دو خاک موجب کاهش pH شد (خاک اسیدی: ۶.۳–۶.۶۶؛ خاک آهکی: ۶.۷۳–۷.۲۳). در خاک اسیدی، فعالیت اسید فسفاتاز حدود ۱۲٪ کاهش و آلکالین فسفاتاز ۱۶٪ افزایش یافت، در حالی‌که در خاک آهکی فعالیت اسید و آلکالین فسفاتاز به‌ترتیب ۱۷٪ و ۴۰٪ افزایش داشت، که این امر به افزایش تأمین ارتوفسفات‌ها منجر شد.
کلیدواژه ها
آلکالین فسفاتاز، اگزالیک اسید، اسید فسفاتاز، سیتریک اسید، مالیک اسید
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر