مقایسه رشد رویشی سه گونه مرکبات با پایه نارنج در شرایط زیادی بور درآب آبیاری
کد مقاله : 1184-ISSC19 (R1)
نویسندگان
یعقوب حسینی *1، علی امانی2، جهانشاه صالح3
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی جیرفت
3بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
چکیده مقاله
چالش‌های متعددی در مسیر تولید مرکبات بویژه در استان‌های جنوبی کشور وجود دارد که از مهمترین آنها کمبود آب و افت کیفی آن می‌باشد. یکی از مؤلفه‌های تنزل کیفیت آب، افزایش غلظت بور در آب آبیاری است. اگرچه بور یکی از عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه است، اما دامنه غلظت آن در خاک که سبب بروز علائم کمبود و یا سمیّت می‌شود بسیار به هم نزدیک می‌باشد. با توجه به تفاوت میزان جذب بور در ترکیب‌های مختلف پایه و پیوندک، استفاده از ترکیب مناسب پایه و پیوندک از جمله راهکارهایی است که می‌تواند نقش بسزایی در کاهش اثرات زیانبار سمیّت بور در رشد مرکبات داشته باشد. در این راستا، آزمایشی به منظور انتخاب نسبی گونه/ گونه‌های برتر مرکبات (با پایه نارنج) از نظر تحمل به سمیّت بور انجام شد. نتایج نشان داد کمترین و بیشترین مقادیر برای اغلب صفات رشد رویشی، به‌ترتیب در ترکیب پیوندک لیسبون بر پایه نارنج و ترکیب پیوندک پرتقال یا گریپ‌فوروت بر پایه نارنچ حاصل گردید. لذا می‌توان به صورت نسبی گونه لیسبون و گونه پرتقال به‌‌‌همراه گونه گریپ‌فوروت را به‌ترتیب به‌عنوان گونه حساس و گونه‌های متحمل به تنش زیادی بور در آب آبیاری معرفی کرد.
کلیدواژه ها
بور، گونه، مرکبات
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر