تأثیر کاربرد بیوچار بر محتوای پتاسیم برنج در دو خاک شالیزاری تخلیه پتاسیم شده
کد مقاله : 1194-ISSC19 (R1)
نویسندگان
زهره نوری امیرکلایی *1، بهی جلیلی2، فردین صادق زاده2
1گروه علوم خاک-دانشکده علوم زراعی-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری-ساری-مازندران
2گروه علوم خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده مقاله
اخیرا استفاده از بایوچار به عنوان یک منبع آلی برای مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه رواج یافته است. مقادیر بالای پتاسیم موجود در بقایای گیاهی و بایوچار حاصل از آنها میتواند تاثیر مهمی بر وضعیت پتاسیم موجود درخاک داشته باشد.هدف مطالعه حاضر تعیین تأثیر کاربرد توامان بیوچار نرمال و اسیدی کاه و کلش برنج و کود پتاسیمی بر محتوای پتاسیم برنج دردو خاک شالیزاری تخلیه پتاسیم شده، د نظر گرفته شد.این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل با سه فاکتور نوع بیوچار(بیوچار نرمال و بیوچار اسیدی)، مقدار بیوچار(0 و 1 درصد) و کود پتاسیمی(0، 25، 50، 75 و 100 % توصیه کودی)در سه تکرار و با مجموعاً 20 تیمار دردو خاک شالیزاری بابافت مختلف تحت کشت برنج رقم شیرودی انجام شد.نتایج نشان دادکه با افزودن بیوچارهای نرمال و اسیدی(NB1 و AB1) به‌همراه مقادیرمختلف کود پتاسیمی(K0, K25, K50, K75, K100)، محتوای پتاسیم برنج افزایش یافت. بهطوری‌که تیمار NB1K50 بیش‌ترین توانایی رادر افزایش غلظت پتاسیم زیست توده و دانه برنج دردو خاک لوم رسی و لوم شنی داشت. بنابراین براساس یافته‌های این تحقیق، کاربرد توامان بیوچار و کود پتاسیمی موجب افزایش محتوای پتاسیم در اندام‌های مختلف گیاه برنج شده است. بیوچار، حاوی مقدار زیادی پتاسیم فعال شده است که می‌تواند به عنوان یک عامل اصلاح کننده خاک در جهت تأمین پتاسیم برای محصولات در کوتاه مدت استفاده شود.
کلیدواژه ها
برنج، بیوچار، پتاسیم، خاک شالیزاری
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر