ارزیابی استفاده از ورمی کمپوست و محلول دهی چای‌کمپوست در کشت گیاه فلفل دلمه‌ای (Capsicum annuum L.)
کد مقاله : 1197-ISSC19 (R1)
نویسندگان
اسماعیل رستاقی1، محسن علمائی2، بهناز یوسف شاهی *3
1فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه علوم خاک؛ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2دانشیار گروه مهندسی علوم خاک، دانشگاه فردوسی مشهد
3دانشجوی دکتری بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده مقاله
ورمی‌کمپوست یک جایگزین بسیار مناسب برای کودهای شیمیایی می‌باشد. از ورمی‌کمپوست محصول فرعی دیگری به نام چای‌کمپوست به دست می‌آید که عصاره هوازی ورمی‌کمپوست است. به منظور مقایسه اثر ورمی کمپوست و چای کمپوست در کشت گیاه فلفل دلمه‌ای یک آزمایش به صورت طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار (در سال 1403 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان) اجرا شد. فاکتور اول شامل چهار سطح مختلف ورمی‌کمپوست (0، 10، 15 و 20 درصد) و چای‌کمپوست به عنوان فاکتور دوم (محلول‌دهی و عدم محلول‌دهی) بر روی خاک اعمال گردید. گلدان‌ها با مخلوطی از خاک زراعی و درصدهای (0، 10، 15 و 20) ورمی‌کمپوست پر شد. هدف از انجام این پژوهش بررسی خصوصیات آلی و شیمیایی ورمی کمپوست و استفاده همزمان از ورمی‌کمپوست و محلول چای‌کمپوست در کشت گیاه فلفل دلمه‌ای در گلخانه می‌باشد. بر اساس نتایج این پژوهش عملکرد، وزن ‌تر اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، ارتفاع ساقه، تعداد برگ در بوته، کلروفیل، حجم ریشه، کارتنوئید، کربوهیدرات محلول در گلدان های حاوی 20% ورمی‌کمپوست و استفاده از چای کمپوست در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. افزودن تیمار ورمی‌کمپوست (20%) به همراه تیمار چای کمپوست به خاک گلدان، منجر به افزایش فاکتورهای رشدی و عملکرد فلفل دلمه‌ای گردید.
کلیدواژه ها
غلظت کلروفیل، کارتنوئید، کربن آلی، کود زیستی
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر