بررسی کاربرد بیوچار و سطوح نیتروژن بر گیاه نعناع فلفلی
کد مقاله : 1199-ISSC19 (R1)
نویسندگان
حسن حقیقت نیا *1، حسن یزدانی2
1عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس-ایستگاه داراب
2جهاد کشاورزی شهرستان زرین دشت
چکیده مقاله
گیاه نعناع فلفلی به دلیل خواص دارویی و کاربردهایش در صنایع غذایی و بهداشتی مورد توجه است. با این حال، بهینه‌سازی شرایط رشد برای افزایش عملکرد و کیفیت آن همچنان چالش‌برانگیز است. این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر نیتروژن و بیوچار بر رشد نعناع فلفلی و محتوای عناصر، با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار و بصورت گلدانی در سال زراعی 1402-1401 انجام شد. سطوح بیوچار تا ۲ درصد وزنی، ارتفاع گیاه را ۲۵ درصد، شاخص کلروفیل را ۲۰ درصد، تعداد برگ را ۱۸ درصد و وزن خشک شاخساره و ریشه را ۱۵ درصد افزایش داد، اما فراتر از این آستانه کاهش یافت. سطوح نیتروژن تا ۷۵ میلی‌گرم در کیلوگرم خاک، بترتیب ارتفاع، شاخص کلروفیل و وزن خشک اندام هوایی گیاه را 8/33، 3۰ و ۲۸ درصد افزایش داد. غلظت‌های عناصر در اندام‌های هوایی در ۳ درصد بیوچار به اوج خود رسید و بترتیب فسفر و کلسیم را 2/18 و ۱۵ درصد افزایش داد، در حالی که روی و مس به ترتیب ۱۰ و ۱۲ درصد کاهش یافتند. بطورکلی بر اساس نتایج، مصرف ۵۰ میلی‌گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک همراه با ۲ درصد بیوچار برای عملکرد بهینه توصیه می‌گردد.
کلیدواژه ها
بیوچار، سطوح نیتروژن، نعناع فلفلی
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر