شناسایی پایه‌های مقاوم به شوری در جنس پسته از طریق بررسی برخی شاخص‌های فیزیولوژیک در پایه‌ها و هیبریدهای بین‌گونه‌ای
کد مقاله : 1205-ISSC19
نویسندگان
حسین سجادیان *
هیات علمی دانشگاه پیام نور
چکیده مقاله
این پژوهش با هدف شناسایی پایه‌های مقاوم به شوری در جنس پسته، از طریق بررسی برخی شاخص‌های فیزیولوژیک در پایه‌ها و هیبریدهای بین‌گونه‌ای، انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی طراحی و اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل چهار پایه (بادامی ریز زرند، قزوینی، و هیبریدهای بین‌گونه‌ای اینتگریما × بادامی ریز زرند و اینتگریما × قزوینی) و سه سطح شوری (صفر، 100 و 200 میلی‌مولار کلرید سدیم) با سه تکرار، در بستر کوکوپیت و پرلیت بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، محتوای نسبی آب برگ کاهش و میزان نشت یونی و پرولین برگ افزایش یافت. بیشترین محتوای نسبی آب برگ و نیز بیشترین میزان پرولین برگ مربوط به پایه قزوینی و کمترین مقدار آن‌ها مربوط به هیبرید اینتگریما × بادامی ریز زرند بود. همچنین، بیشترین میزان نشت یونی برگ در پایه هیبرید اینتگریما × بادامی ریز زرند مشاهده شد. بر اساس نتایج، به نظر می‌رسد پایه قزوینی و هیبرید اینتگریما × قزوینی از تحمل بالاتری نسبت به تنش شوری برخوردارند، در حالی که هیبرید اینتگریما × بادامی ریز زرند حساسیت بیشتری به شوری نشان می‌دهد.
کلیدواژه ها
پسته، پرولین، شوری، محتوای نسبی آب برگ
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر