تأثیر کودهای معدنی روی و اسیدهای آمینه با روی بر ویژگی‌های مورفولوژیکی کاهو در سیستم هیدروپونیک
کد مقاله : 1210-ISSC19 (R1)
نویسندگان
راضیه خورابلو1، میرحسن رسولی صدقیانی *1، آتنا میربلوک2، مینا علیخانی مقدم2
1دانشگاه ارومیه
2دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده مقاله
در این مطالعه، تأثیر کودهای معدنی و اسیدهای آمینه حاوی روی شامل سولفات روی (ZnSO₄)، روی-آلانین (Zn-Ala)، روی-گلایسین (Zn-Gly) و روی کلات‌شده با (Zn-EDTA) EDTA و تیمار شاهد بر ویژگی‌های مورفولوژیکی کاهو (Lactuca sativa) در سیستم هیدروپونیک بررسی شد. هدف اصلی مطالعه ارزیابی تأثیر این تیمارها بر طول اندام هوایی، طول بوته، وزن‌تر اندام هوایی و وزن‌تر کل بوته بود. آزمایش به صورت کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تیمارها اثر معنی‌داری (p < 0.01) بر طول اندام هوایی، طول بوته، وزن‌تر اندام هوایی و وزن‌تر کل بوته داشتند، در حالی که تأثیر قابل‌توجهی بر طول و وزن‌تر ریشه مشاهده نشد. بیشترین افزایش در تمامی صفات مورد بررسی مربوط به تیمار Zn-Ala بود که نشان‌دهنده اثر مثبت اسید آمینه آلانین در همراهی با روی در بهبود رشد هوایی و عملکرد کلی کاهو است. این نتایج بیانگر اهمیت کاربرد کودهای حاوی اسیدهای آمینه کلات‌شده در کشت هیدروپونیک به منظور افزایش بهره‌وری و کیفیت محصول می‌باشد. در نهایت، استفاده از کودهای Zn-Ala و Zn-Gly به عنوان جایگزین‌های مؤثر و زیست‌سازگار برای بهبود ویژگی‌های مورفولوژیکی کاهو پیشنهاد می‌شود.
کلیدواژه ها
اسیدهای آمینه، روی، ، کشت هیدروپونیک، کودهای کلات‌شده، مورفولوژی کاهو
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر