ارزیابی غلظت فلزات سنگین در برخی محصولات کشاورزی عراق
کد مقاله : 1221-ISSC19
نویسندگان
حسین احمد خلیل، الهام چاوشی *
گروه علوم و مهندسی خاک؛ دانشکده کشاورزی، آب، غذا و فراسودمندها؛ واحد اصفهان (خوراسگان)؛ دانشگاه آزاد اسلامی؛ اصفهان؛ ایران
چکیده مقاله
این پژوهش با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین در برخی محصولات کشاورزی در کشور عراق انجام شد. از برخی محصولات کشت‌شده در منطقه شامل گندم، جو، لوبیا، ماش، برنج و برنج قهوه‌ای نمونه‌برداری به‌صورت مرکب و تصادفی انجام شد. غلظت کل فلزات سنگین توسط دستگاه ICP-Mass اندازه‌گیری شد. میزان جذب آلاینده از طریق ماده غذایی (EDI) برای دو گروه سنی کودکان و بزرگسالان تعیین شد. مقایسه غلظت آرسنیک، کادمیوم، کروم، سرب در غلات و حبوبات مورد مطالعه با حد مجاز غلظت این عناصر نشان داد که غلظت این عناصر در تمام محصولات مورد مطالعه بیشتر از حد مجاز است. غلظت آرسنیک، کادمیوم، کروم و سرب به‌ترتیب 190-28، 8/3-05/1، 5/6-6/2 و 6/96-6/26 برابر حد مجاز غلظت این عناصر در محصولات مورد مطالعه بود. EDI فلزات سنگین از طریق مصرف همه محصولات مورد مطالعه برای کودکان در دو مقدار میانگین و بیشینه، به‌ترتیب برابر 505/1 و 324/2 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز و برای افراد بالغ به‌ترتیب برابر 528/1 و 308/2 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز بدست آمد. بطورکلی نتایج این پژوهش نشان‌دهنده آلودگی محصولات کشاورزی در منطقه مطالعاتی به برخی از فلزات سنگین بود.
کلیدواژه ها
آرسنیک، غلات، عراق، جذب روزانه
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر