ارزیابی تخریب خاک در باغهای چای با سنین متفاوت در منطقه لاهیجان |
کد مقاله : 1236-ISSC19 |
نویسندگان |
نازنین شاهنظری کرباسرایی1، حسن رمضانپور *1، احمد شیرینفکر2، مریم خلیلی راد3 1گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران 2موسسه تحقیقات چای کشور، لاهیجان، ایران 3گروه علوم ومهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران |
چکیده مقاله |
تغییر کاربری اراضی جنگلی به باغهای چای، موجب تغییرات چشمگیر در ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و تشدید تخریب آن در نواحی شمالی کشور میشود. هدف از این پژوهش بررسی اثر تغییر کاربری بر ویژگیهای خاک و میزان تخریب آن در باغهای چای و مقایسه آن با جنگل دست نخورده تمشک، باغ گلابی و ازگیل بود. بدین منظور پنج نوع کاربری شامل جنگل تمشک، باغ گلابی، باغ ازگیل و باغ چای با قدمت 20 و 40 سال انتخاب شدند و 30 نمونه از دو عمق 0-30 و 30-60 سانتیمتر بهصورت تصادفی و در سه تکرار برداشت شد. نمونهها به منظور اندازهگیری ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاک نظیر کربن آلی، میانگین جرم وزنی خاکدانه ، جرم مخصوص ظاهری، آهن قابل استخراج با آمونیوم اگزالات ، آهن قابل استخراج با سدیم دی تیونات ،درصد شن، درصد سیلت، درصد رس، پی اچ و ظرفیت تبادلی خاک به آزمایشگاه منتقل گردید. تجزیههای آماری به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزارSAS انجامشد.نتایج حاکی از این بود که تغییر کاربری اراضی جنگلی به باغهای چای؛ سبب کاهش پی اچ خاک، میزان رس و شن و افزایش جرم مخصوص ظاهری و آهن قابل عصاره گیری با دی تیونات گردید و این تغییرات در نهایت منجربه تخریب خاک گردید. |
کلیدواژه ها |
آهن استخراج شده، باغ چای، تخریب خاک، تغییر کاربری اراضی |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |