ارزیابی تخریب خاک در باغ‌های چای با سنین متفاوت در منطقه لاهیجان
کد مقاله : 1236-ISSC19
نویسندگان
نازنین شاهنظری کرباسرایی1، حسن رمضانپور *1، احمد شیرینفکر2، مریم خلیلی راد3
1گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2موسسه تحقیقات چای کشور، لاهیجان، ایران
3گروه علوم ومهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
چکیده مقاله
تغییر کاربری اراضی جنگلی به باغ‌های چای، موجب تغییرات چشمگیر در ویژگی ‌های فیزیکی و شیمیایی خاک و تشدید تخریب آن در نواحی شمالی کشور می‌شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر تغییر کاربری بر ویژگی‌های خاک و میزان تخریب آن در باغ‌های چای و مقایسه آن با جنگل دست نخورده تمشک، باغ گلابی و ازگیل بود. بدین منظور پنج نوع کاربری شامل جنگل تمشک، باغ گلابی، باغ ازگیل و باغ چای با قدمت 20 و 40 سال انتخاب شدند و 30 نمونه از دو عمق 0-30 و 30-60 سانتی‌متر به‌صورت تصادفی و در سه تکرار برداشت شد. نمونه‌ها به منظور اندازه‌گیری ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی خاک نظیر کربن آلی، میانگین جرم وزنی خاکدانه ، جرم مخصوص ظاهری، آهن قابل استخراج با آمونیوم اگزالات ، آهن قابل استخراج با سدیم دی تیونات ،درصد شن، درصد سیلت، درصد رس، پی اچ و ظرفیت تبادلی خاک به آزمایشگاه منتقل گردید. تجزیه‌های آماری به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزارSAS انجام‌شد.نتایج حاکی از این بود که تغییر کاربری اراضی جنگلی به باغ‌های چای؛ سبب کاهش پی اچ خاک، میزان رس و شن و افزایش جرم مخصوص ظاهری و آهن قابل عصاره گیری با دی تیونات گردید و این تغییرات در نهایت منجر‌به تخریب خاک گردید.
کلیدواژه ها
آهن استخراج شده، باغ چای، تخریب خاک، تغییر کاربری اراضی
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر