تأثیر افزودن بیوچار تفاله قهوه بر ترکیب شیمیایی محلول و تعادل شکلهای پتاسیم یک خاک آهکی |
کد مقاله : 1239-ISSC19 |
نویسندگان |
مهدی نجفی قیری1، حمید رضا بوستانی *2، نیلوفر صدری2، سبحان شریان پور2 1بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز 2دانشگاه شیراز |
چکیده مقاله |
پتاسیم در خاک به چهار شکل تعادلی محلول، تبادلی، غیرتبادلی و ساختمانی وجود دارد و با افزودن ترکیبات مختلف، تعادل جدیدی ممکن است بین این شکلها بوجود آید. در پژوهش حاضر، تأثیر افزودن دو درصد بیوچار تفاله قهوه (ترکیبی سرشار از پتاسیم) تهیه شده در دماهای 300 و 600 درجه سلسیوس بر ترکیب کاتیونی محلول خاک و شکلهای مختلف پتاسیم مورد بررسی قرار گرفت. هر دو بیوچار، مقدار پتاسیم و سدیم را در محلول خاک افزایش اما مقدار کلسیم را کاهش دادند. همچنین نسبت مولی کلسیم به پتاسیم و سدیم کاهش یافت. مقدار پتاسیم محلول با کاربرد بیوچارهای 300 و 600 درجه سلسیوس بهترتیب 28 و 124 درصد افزایش نشان داد. مقدار پتاسیم تبادلی افزایش بهترتیب 45 و 113 درصدی و مقدار پتاسیم غیرتبادلی نیز افزایش بهترتیب 24 و 17 درصدی با کاربرد بیوچارهای 300 و 600 درجه سلسیوس نشان داد. بهطور کلی بیوچار 600 درجه سلسیوس، مقدار پتاسیم کل، محلول و تبادلی را نسبت به بیوچار 300 درجه سلسیوس افزایش بیشتری داد. در خاک مورد مطالعه نسبت پتاسیم تبادلی به محلول 5/3 بود و با کاربرد بیوچار 300 درجه سلسیوس، مقدار آن به 0/4 افزایش یافت در حالیکه کاربرد بیوچار 600 درجه سلسیوس، تأثیری بر آن نداشت. |
کلیدواژه ها |
پتاسیم تبادلی، پتاسیم غیرتبادلی، توزیع شکلهای پتاسیم، نسبت کلسیم به پتاسیم |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |