اثرات اختلاط خاک‌اره با خاک لومی رسی بر پارامترها و شاخص‌های آبی
کد مقاله : 1317-ISSC19
نویسندگان
جواد رمضانی مقدم *1، مژگان فروتن2، یاسر حسینی1، علی رسول زاده1
1هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی
2دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی
چکیده مقاله
در سال‌های اخیر کاهش کمی و کیفی منابع آب و کاهش کیفیت خاک‌های اراضی کشاورزی موجب نگرانی‌های زیادی در بخش کشاورزی شده است. در این تحقیق تاثیر اصلاح خاک با خاک‌اره بر پارامترها و شاخص‌های آبی در کشت گوجه‌فرنگی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملا تصادفی با چهارتکرار انجام شد. تیمارها شامل مدیریت آبیاری در چهار سطح آبیاری (با مقادیر تخلیه مجاز رطوبتی 20، 50، 65 و 80 درصد) و اختلاط خاک اره با خاک در پنج سطح (صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد حجمی) بودند. نتایج نشان داد، اثر اختلاط خاک‌اره با خاک بر روی عمق آب آبیاری، میزان زه‌آب خروجی، تبخیر و تعرق، کارآیی مصرف آب و بهره‌وری مصرف آب در سطح یک‌درصد معنی‌دار بود. به طوری که با اضافه شدن خاک‌اره، میزان عمق آب‌آبیاری، تبخیرتعرق و زه‌آب گوجه‌فرنگی به ترتیب حدود 5/15، 4/15 و 25/17 درصد کاهش یافت. همچنین در مجموع با افزایش میزان درصد خاک‌اره ، شاخص بهره‌وری آب کاهش یافت که احتمالا علت اصلی آن بافت نسبتا سنگین خاک مورد مطالعه می‌باشد.
کلیدواژه ها
بهره‌وری آب آبیاری، تبخیر و تعرق ، تخلیه مجاز رطوبتی، گوجه‌فرنگی، مواد آلی.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه شفاهی