اثر مدیریت تخلیه مجاز رطوبتی بر پارامترها و شاخص‌های آبی در خاک لومی رسی
کد مقاله : 1325-ISSC19
نویسندگان
جواد رمضانی مقدم *1، مژگان فروتن2، یاسر حسینی1، علی رسول زاده1
1هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی
2دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی
چکیده مقاله
از ‌آن‌جایی که بخش اعظم مصرف آب کشاورزی ایران مربوط به بخش کشاورزی است بنابر این مدیریت مصرف آب امری ضروری است. از طرفی خاک هم از پارامترهای مهم کشاورزی است که حتی بر میزان مصرف آب نیز تاثیرگذار است. در این تحقیق به بررسی تاثیر مدیریت آبیاری (از طریق تغییر مقادیر تخلیه مجاز رطوبتی) در خاک لومی رسی (ترکیب شده با خاک‌اره) بر پارامترها و شاخص‌های آبی پرداخته شده است. گیاه کشت شده گوجه‌فرنگی می‌باشد و آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملا تصادفی با چهارتکرار انجام شد. تیمارها شامل مدیریت آبیاری در چهار سطح آبیاری (با مقادیر تخلیه مجاز رطوبتی 20، 50، 65 و 80 درصد) و اختلاط خاک اره با خاک در پنج سطح (صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد حجمی) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد تغییر در مقادیر تخلیه مجاز رطوبتی بر عمق آب آبیاری، میزان زه‌آب خروجی و تبخیر و تعرق تاثیر معنی‌دار در سطح یک‌درصد داشت. به طوری که با افزایش میزان تخلیه مجاز رطوبتی از 20 به 80 درصد، بیشینه کاهش زه‌آب خروجی و تبخیر و تعرق به ترتیب 5/13 و 6/12 درصد مشاهده شد. همچنین کاهش تبخیر و تعرق موجب شد که عملکرد گوجه‌فرنگی در شدیدترین تنش آبی تا 76 درصد کاهش یابد.
کلیدواژه ها
تبخیر و تعرق، گوجه‌فرنگی، مدیریت آبیاری، مصرف بهینه آب.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر