تاثیر کشت مستمر سیب‌زمینی بر شکل‌های مختلف پتاسیم در خاک‌های زراعی و غیرزراعی آهکی استان اردبیل
کد مقاله : 1358-ISSC19 (R1)
نویسندگان
نسیم شهبازی *1، عباس صمدی1، اسماعیل گلی کلانپا2
1دانشگاه ارومیه
2دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده مقاله
جهت بررسی تأثیر کشت مستمر سیب‌زمینی بر توزیع شکل‌های مختلف پتاسیم در خاک‌های آهکی، ۴۰ نمونه خاک سطحی (۰–۳۰ سانتی‌متر) از ۲۰ نقطه شامل اراضی زراعی و خاک‌های غیرزراعی مجاور در استان اردبیل برداشت شد. نمونه‌ها از نظر ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی، بافت خاک و مقادیر پتاسیم محلول (So-K)، تبادلی (Ex-K)، قابل استفاده (Av-K) و غیرقابل تبادل (NEx-K) تعیین شدند. خاک‌های مورد مطالعه قلیایی و آهکی بودند و درصد رس در اراضی زراعی نسبت به خاک‌های غیرزراعی به‌طور میانگین ۲۰٪ کاهش نشان داد (P≤0.01). نتایج نشان داد کشت مستمر موجب کاهش معنی‌دار(P≤0.01)، پتاسیم محلول (33%Kso,)، پتاسیم تبادلی (23%Kex,) و پتاسیم قابل استفاده (22%Kav,) در خاک‌های زراعی نسبت به خاک‌های غیرزراعی شد. همبستگی پیرسون نشان داد درصد رس با Ex-K (**362/0r=)، Av-K (**367/0r=) و NEx-K (**376/0r=) رابطه منفی معنی‌دار دارد و همچنین So-K با Ex-K (***799/0r=) و Av-K (***999/0r=) همبستگی مثبت بسیار بالا داشتند. می‌توان نتیجه‌گیری کرد کشت مستمر موجب تخلیه پتاسیم قابل جذب در خاک‌های تحت زراعت سیب‌زمینی شده است. این امر بر ضرورت توجه به مدیریت کوددهی و تناوب زراعی را نشان می‌دهد.
کلیدواژه ها
خاک‌های آهکی، زراعت مستمر، سیب‌زمینی، شکل‌های پتاسیم، تغذیه گیاه
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر