تأثیر نوع ریشه‌های گیاهان زراعی بر مقاومت خاکدانه‌ها
کد مقاله : 1413-ISSC19
نویسندگان
امید اقبالی *1، حجت امامی2، رضا خراسانی2
1دانشجوی دکتری علوم خاک دانشگاه فردوسی مشهد
2هئیت علمی گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده مقاله
درک میزان کارایی گیاهان در بوم نظام‌های کشاورزی، نقش مهمی در حفظ، پایداری و سلامت خاک دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی و مقایسه تأثیر کشت گیاهان زراعی گندم، جو، زیره سبز، نخود و یونجه با سیستم‌های ریشه‌ای متفاوت و یکسان طی یک سال زراعی بر مقاومت کششی خاکدانه‌ها در شرایط مزرعه بود. برای انجام این پژوهش پنج قطعه زمین کشاورزی در مجاورت هم در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد واقع در استان خراسان رضوی انتخاب و گیاهان یونجه، گندم، جو، زیره سبز و نخود با توجه به دوره زمانی مناسب کشت خود، کشت شدند. در پایان سال زراعی نمونه‌های خاک اطراف ریشه گیاهان از چهار عمق 10-0، 20-10، 20-30 و 40-30 سانتی‌متر جمع آوری شدند و مقاومت کششی خاکدانه برای هر گیاه و در هر عمق اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که مقاومت کششی تحت تأثیر نوع گیاه و عمق قرار گرفت به صورتی که بیشترین مقدار آن برای گیاهان جو و گندم و سپس یونجه و در عمق 10-0 سانتی‌متر خاک و مشاهده شد و با افزایش عمق، مقدار آن برای همه گیاهان کاهش یافت.
کلیدواژه ها
سیستم‌های ریشه‌ای، گیاهان زراعی، مقاومت کششی خاکدانه‌ها
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر