مروری بر علل شور و سدیمی شدن خاک های کشور و راهکار‌های مدیریتی جهت بهسازی
کد مقاله : 1445-ISSC19 (R1)
نویسندگان
مهناز ختار *1، مهدی احمدیان2
1، استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران
2پژوهشگر بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران
چکیده مقاله
شوری و سدیمی شدن خاک یکی از مهم‌ترین محدودیت محدودیت‌ها و مشکلات مناطق خشک و نیمه‌خشک در بسیاری از نواحی جهان از جمله ایران است. تجمع نمک‌ها و افزایش سدیم تبادلی در این خاک ها باعث کاهش کیفیت فیزیکی و شیمیایی خاک شده و عملکرد گیاهان را تا حدود زیادی کاهش می می‌دهد. این امر اثرات مخربی بر فعالیت‌های کشاورزی دارد و امنیت غذایی را به شدت به خطر می می‌اندازد. این مقاله مروری به بررسی علل تشکیل، اثرات فیزیکوشیمیایی، روش‌های تشخیص و شاخص‌های اندازه‌گیری جهت طبقه‌بندی خاک‌های شوری و سدیمی می‌پردازد و. همچنین راهکارهای مدیریتی و اصلاحی شامل روش‌های شیمیایی، فیزیکی، و بیولوژیکی، و همچون آبشویی و زهکشی، تبدیل نمک‌ها و مدیریت‌های مربوط به اراضی، آبیاری مدیریت و آبیاری و زراعی را معرفی می‌کند. هدف نهایی ارائه تصویری جامع و علمی برای بهبود وضعیت این خاک‌ها و حفظ پایداری کشاورزی در این مناطق است
کلیدواژه ها
اصلاح خاک، توزیع مجدد نمک، ساختمان خاک، سمیت یونی
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر