تحلیل خطر منیزیمی شدن خاک‌های کشاورزی استان البرز در اثر بهره‌برداری بلندمدت از آب‌های زیرزمینی
کد مقاله : 1452-ISSC19
نویسندگان
لیلا اسماعیل نژاد *1، سعید سعادت2
1موسسه خاک و آب
2میدان استاندارد، بعد از رزکان نو، بلوار امام خمینی، نرسیده به مشکین دشت، موسسه تحقیقات خاک و آب ، خیابان نیلوفر جنوبی پلاک ۸۸
چکیده مقاله
این نوشتار به بررسی خطر منیزیمی شدن خاک‌های کشاورزی استان البرز در اثر استفاده بلندمدت از آب‌های زیرزمینی می‌پردازد. با استفاده از داده‌های کیفیت آب 950 چاه کشاورزی در بازه زمانی ۱۳۸۲ تا 1400، شاخص خطر منیزمی شدن (MH)، محاسبه شد. بر اساس نتایج، در بسیاری از سال‌ها، مقدار MH از آستانه خطر عبور کرده و در بیش از ۳۶٪ نمونه‌ها، سطح خطر بالا مشاهده شد. ارتباط معنادار بین MH و EC نیز بیانگر اثر هم‌افزاینده شوری و منیزیم بر تخریب ساختار خاک است. همچنین بررسی مکانی چاه‎های کشاورزی نشان دادند که نواحی جنوبی و جنوب غربی استان در معرض بیشترین خطر منیزمی شدن قرار دارند. بر اساس این نتایج، تدوین راهکارهای مدیریتی برای بهبود کیفیت آب و جلوگیری از تخریب ساختار خاک در استان البرز ضروری به‎نظر می‌رسد.
کلیدواژه ها
کیفیت آب آبیاری، شاخص خطر منیزیم، خاک‌های کشاورزی، استان البرز
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر