تولید و استخراج آمینواسیدها از منابع مختلف و بررسی اثر آن ها بر صفات عملکردی خیار گلخانه‌ای
کد مقاله : 1457-ISSC19
نویسندگان
حسین اکبری نژاد *1، کریم شهبازی2، مصطفی مارزی3
1عضو سابق موسسه تحقیقات خاک و آب
2استاد ﻣﺆﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﺧﺎک و آب
3استادیار موسسه تحقیقات خاک و آب
چکیده مقاله
امروزه کاربرد کودهای آلی آمینواسیدی به‌عنوان یکی از راهکارهای مؤثر در بهبود رشد، عملکرد و کیفیت محصولات گلخانه‌ای، مورد توجه محققان قرار گرفته است. این پژوهش با هدف تولید سه نوع کود آمینواسیدی با منشأ طبیعی (ماهی، ذرت و پرمرغ) از طریق هیدرولیز زیستی و بررسی اثر آن‌ها بر ویژگی‌های رشدی و عملکردی خیارگلخانه‌ای (Cucumis sativus L.) رقم ویهان انجام شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار در گلخانه‌ مؤسسه تحقیقات خاک و آب کرج در سال ۱۴۰۳ اجرا گردید. نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آمینواسیدی، به‌ویژه تیمار کود ماهی با غلظت ۲ درصد، موجب افزایش معنی‌دار در بیشتر صفات مورد بررسی شد. به طوری که عملکرد میوه 25 درصد، وزن‌تر ریشه ۵۱ درصد و درصد ماده خشک ریشه 17 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. همچنین، تیمارهای حاوی آمینواسید موجب افزایش قابل توجه شاخص برداشت شدند. کود پرمرغ دارای بیشترین درصد آمینواسید کل (46/32 درصد) بوده اما کود ماهی از نظر تنوع اسید‌های آمینه و غلظت عناصر مغذی غنی‌تر بود. یافته‌های این تحقیق نشان داد که استفاده از کودهای آلی آمینواسیدی نه‌تنها موجب بهبود رشد ریشه و جذب عناصر‌غذایی گردید، بلکه باعث افزایش عملکرد میوه و شاخص برداشت شد. این نتایج، کاربرد این نوع کودها را به‌عنوان جایگزین مناسبی برای کودهای وارداتی و گران‌قیمت در تولید پایدار محصولات کشاورزی توصیه می‌نماید.
کلیدواژه ها
آمینواسید، خیار گلخانه ای، کود ماهی، عملکرد، تولید پایدار
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر