اثر پتاسیم و نیتروژن بر خصوصیات زراعی و عملکرد گیاه بادام‌زمینی (Arachis hypogaea L.)
کد مقاله : 1469-ISSC19
نویسندگان
رضا عبدالکریمی کومله1، مجید مجیدیان *2
1دانشجوی سایق کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
چکیده مقاله
آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار و تابستان سال 1402 در مزرعه‌ای تحت پوشش سازمان جهاد کشاورزی واقع در آستانه‌اشرفیه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود نیتروژن (صفر، 5/34، 69 و 5/103 کیلوگرم در هکتار نیتروژن) (از منبع اوره) و کود پتاسیم (صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم) (از منبع سولفات پتاسیم) بودند. نتایج نشان داد که مصرف 5/103 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 100 کیلوگرم در هکتار پتاسیم به طور قابل‌توجهی تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکرد غلاف و عملکرد دانه بادام‌زمینی را افزایش می‌دهد. بیش‌ترین تعداد غلاف در بوته (8/35)، عملکرد غلاف (4683 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (3603 کیلوگرم در هکتار) در تیمار مصرف 5/103 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 100 کیلوگرم در هکتار پتاسیم به دست آمد. نتایج بررسی خصوصیات کیفی نشان داد که بالاترین درصد روغن (45 درصد) در تیمار مصرف 69 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 200 کیلوگرم در هکتار پتاسیم به دست آمد. بر اساس نتایج این پژوهش هم‌افزایی مثبتی بین مصرف نیتروژن و پتاسیم مشاهده شد، به‌طوری‌که استفاده هم‌زمان از این دو عنصر غذایی، اثرات مثبت آن‌ها را بر عملکرد و اجزای عملکرد بادام‌زمینی افزایش داد.
کلیدواژه ها
اجزای عملکرد، تعداد غلاف در بوته، کیفیت، نیتروژن.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر