مقایسهی منابع مختلف بیوچار استخوان و تأثیر آن بر افزایش فراهمی فسفر در خاک |
کد مقاله : 1483-ISSC19 (R1) |
نویسندگان |
مینا محرمی1، مصطفی ایلخانی پور *1، حسن اعتصامی2 1دانشجوی کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران 2دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران |
چکیده مقاله |
فراهمی فسفر در خاک بر کیفیت محصولات کشاورزی تأثیر میگذارد. باتوجه به کاهش منابع معدنی فسفر در سالهای آینده، روشهای جایگزین برای تأمین فسفر برای تضمین کشاورزی پایدار مورد بررسی است. این روشها شامل فراهم کردن فسفر غیرفراهم خاک یا استفاده از کودهای فسفره حاصل از محصولات بازیافتی است. بیوچار استخوان، حاصل از پیرولیز استخوانهای حیوانی و غنی از فسفر، کلسیم و مواد آلی است که با افزایش فراهمی فسفر در خاک، بهعنوان جایگزین مناسب و تجدیدپذیر برای کودهای فسفات شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. منابع مختلف استخوان حیوانی مانند استخوان گاو، گوسفند، مرغ و خوک دارای خصوصیات فیزیکی و شیمیایی گوناگونی هستند. همچنین بخشهای مختلف استخوان، مانند استخوان دنده، استخوان کتف، ستون مهره و قلم پا ویژگیهای متفاوتی دارند. مطالعات نشان داده که استفاده از بیوچار استخوان، فعالیت آنزیم فسفاتاز را افزایش داده و عملکرد باکتریهای حلکنندهی فسفات را در مقایسه با خاکهای کوددادهنشده تقویت میکند. همچنین استفاده از بیوچار استخوان، خطر کوددهی بیش از حد و آبشویی مواد مغذی از خاک که تأثیرات منفی بر اکوسیستم دارند را کاهش میدهد. درنتیجه، استفاده از بیوچار استخوان به حفظ محیط زیست کمک کرده و نقش مهمی در افزایش فراهمی فسفر در خاک و توسعه کشاورزی پایدار ایفا میکند. |
کلیدواژه ها |
بنچار، تغذیهی گیاه، زیستفراهمی |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |