تاثیر کمپوست اصلاحشده با فرآیند فنتون بر ویژگیهای رشدی رزماری در سطوح مختلف شوری خاک |
کد مقاله : 1502-ISSC19 (R1) |
نویسندگان |
اسماعیل کریمی *1، سید بهمن موسوی2، سیروس صادقی1، ساره حمادی1 1دانشگاه مراغه 2استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران University of Maragheh |
چکیده مقاله |
شوری خاک بهعنوان عاملی محدودکننده در کشاورزی پایدار، از طریق اختلال در جذب آب، ایجاد تنش اکسیداتیو و سمیت یونی میتواند رشد گیاهان دارویی ارزشمندی مانند رزماری (Rosmarinus officinalis L.) را بهطور جدی محدود نماید. کمپوست اصلاحشده با فرآیند فنتون یک نوآوری مبتنی بر اکسیداسیون پیشرفته با کاتالیزور Fe²⁺/H₂O₂ میباشد که موجب افزایش محتوای اسید هیومیک در کمپوست میشود. این پژوهش با هدف ارزیابی کارایی این فنآوری در تهیه کمپوست، بر شاخصهای رشدی رزماری، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. تیمارها شامل سه سطح شوری شامل: صفر (بدون شوری)، ۴ (شوری متوسط) و ۸ (شوری زیاد) دسیزیمنس بر متر و چهار تیمار کودی (شاهد بدون کمپوست، کمپوست معمولی، کمپوست مخلوط خاکاره، کمپوست فنتونی) بودند که کمپوستها به میزان ۴% وزنی به خاک لوم رسی افزوده شدند. نتایج در شوری زیاد نشان داد که تیمار کمپوست فنتونی بهطور معنیدار (p<0.01) موجب افزایش ۲۱۵ درصدی وزن خشک برگ (9/12 گرم در مقابل 1/4 گرم شاهد)، رشد ۲۱۴ درصدی زیستتوده کل (7/49 گرم در مقابل 8/15 گرم)، افزایش ۲۵۰ درصدی تعداد شاخههای جانبی (۱۴ شاخه در مقابل ۴ شاخه)، بهبود ۱۱۶ درصدی ارتفاع گیاه (۵۴ سانتیمتر در مقابل ۲۵ سانتیمتر) نسبت به شاهد (بدون کاربرد کمپوست) گردید. این الگو با اعدادی متفاوت در کاربرد کمپوست در سایر سطوح شوری نیز مشاهده گردید. |
کلیدواژه ها |
تعداد شاخه های جانبی، تنش شوری،خاک اره چوب، کمپوست اصلاحشده، رزماری. |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |