تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد پنبه در کشت ردیف بسیار باریک پس از گندم
کد مقاله : 1526-ISSC19 (R1)
نویسندگان
عبدالرضا قرنجیکی *1، قربان قربانی نصر آباد2
1استادیار موسسه تحقیقات پنبه کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
2دانشیار موسسه تحقیقات پنبه کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
چکیده مقاله
نیتروژن و فسفر از عناصر ضروری پنبه و جزو ساختار ماده خشک گیاهی است. افزایش تراکم گیاه و کاهش دوره رشد می‌تواند بر نیاز پنبه به این عناصر تاثیرگذار باشد. در این تحقیق، سطوح کودی صفر، 35، 70 و 105 کیلوگرم بر هکتار نیتروژن و صفر، 45، 90 و 135 کیلوگرم بر هکتار فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد پنبه رقم ساجدی در کشت بسیار باریک پس از گندم بررسی شد. براساس نتایج، وزن غوزه پاسخی به نیتروژن و فسفر نشان نداد. نیتروژن تا سطح 35 و فسفر تا سطح 70 منجر به افزایش معنی‌دار ارتفاع بوته گردید. با اینکه سطح کودی 105 نیتروژن با تولید 6/76 غوزه بر مترمربع بیشترین غوزه را تولید نمود، اما با سطوح 35 و 70 در یک گروه آماری قرار گرفت. همچنین، با اینکه سطج 90 فسفر بیشترین غوزه را داشت، اما اختلاف معنی‌داری با سطوح 45 و 135 نداشت. تیمار کودی 70 نیتروژن با عملکرد کل 381 گرم بر مترمربع بیشترین محصول را تولید نمود که افزایش محصول آن نسبت به سطوح صفر و 35 معنی‌دار بود. همچنین، هرجند سطح کودی 135 فسفر با عملکرد کل 368 گرم بیشترین محصول را داشت، اما افزایش محصول آن نسبت به سطوح 45 و 90 معنی‌دار نبود. در مجموع، توصیه کودی نیتروژن و فسفر در این آزمایش به‎ترتیب 70 و 45 کیلوگرم بر هکتار به‎دست آمد.
کلیدواژه ها
پنبه، نیتروژن، فسفر، کشت تاخیری، ردیف بسیار باریک
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر