اثر مواد محرک رشد آلی و زیستی بر عملکرد برنج و کارائی کودهای شیمیایی در شالیزار
کد مقاله : 1546-ISSC19
نویسندگان
علی چراتی آرائی *، ساره رجبی اگره
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
چکیده مقاله
برنج (Oryza sativa L.) از مهم‌ترین محصولات زراعی جهان و ایران است که تولید پایدار آن با چالش کارایی پایین مصرف کودهای شیمیایی مواجه است. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر محرک‌های رشد آلی شامل اسیدهای هیومیک و فولویک، اسیدهای آمینه، عصاره جلبک دریایی و باکتری ازتوباکتر بر کارایی مصرف کودهای شیمیایی در برنج طی دو سال زراعی در شرایط مزرعه‌ای اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با تیمارهای مختلف مصرف و محلول‌پاشی محرک‌ها در دو سطح 100 و 75 درصد کود شیمیایی توصیه‌شده انجام گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای حاوی اسید هیومیک (مصرف خاکی و محلول‌پاشی) و ازتوباکتر بیشترین افزایش عملکرد دانه را نسبت به شاهد ایجاد کردند. کاهش مصرف کود شیمیایی به 75 درصد همراه با این محرک‌ها نه تنها موجب افت عملکرد نشد، بلکه در برخی موارد عملکرد بالاتری نسبت به 100 درصد کود شیمیایی حاصل گردید. همچنین کارایی مصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم در این تیمارها به‌طور محسوسی افزایش یافت که بیانگر استفاده بهینه‌تر گیاه از منابع غذایی بود. تحلیل اقتصادی نیز نشان داد که تیمارهای اسید هیومیک و ازتوباکتر بالاترین نسبت فایده به هزینه را داشتند و از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه‌تر از مصرف کامل کود شیمیایی بودند.
کلیدواژه ها
برنج، عملکرد، کارایی، مواد محرک رشد
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر