تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی فسفری بر تغییرات اسیدیته خاک و بهبود خصوصیات تغذیهای دو رقم لوبیاچیتی |
کد مقاله : 1551-ISSC19 |
نویسندگان |
فرشته شهبازیان1، شاهرخ جهانبین2، علیرضا خوشرو3، حجت اله لطیف منش *2، حمید الهدادی4 1دانشآموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران. 2استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران 3دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران. 4دانش آموخته کارشناسی ارشد اگروتکنولوژی-فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران. |
چکیده مقاله |
این مطالعه با هدف ارزیابی کاربرد تلفیقی کودهای فسفره بر ویژگیهای خاک و شاخصهای تغذیهای دو رقم لوبیا چیتی، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به انجام رسید. آزمایش بهصورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل تیمارهای کودی به عنوان فاکتور اصلی و ارقام لوبیا چیتی (صدری و E10) به عنوان فاکتور فرعی بودند. تیمارهای کودی شامل: شاهد، سوپر فسفات تریپل (۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار)، بیوفسفات طلایی (۳۰۰ کیلوگرم + ۳۶۰۰ یا ۷۲۰۰ گرم تیوباسیلوس)، و ترکیب سوپر فسفات تریپل (۱۰۰ کیلوگرم) با بیوفسفات طلایی (۳۰۰ کیلوگرم + ۳۶۰۰ یا ۷۲۰۰ گرم تیوباسیلوس) بودند. نتایج آزمایش نشان داد متاثر از منابع تغذیهای کمترین میزان اسیدیته خاک (20/7pH= ) و پروتئین دانه (22/20 درصد) در تیمار ۱۰۰ کیلوگرم سوپر فسفات تریپل به همراه ۳۰۰ کیلوگرم کود فسفات طلایی با ۷۲۰۰ گرم پودر باکتری تیباسیلوس در هکتار مشاهده شد. از سوی دیگر بیشترین میزان فسفر برگ (64/0 درصد) و بالاترین عملکرد دانه (۱۸۴۷ کیلوگرم در هکتار) نیز مربوط به همین تیمار بود. همچنین بر اساس یافتهها رقم صدری در مقایسه با رقم E10 عملکرد مطلوبتری از خود نشان داد. بنابراین مدیریت هوشمند و تلفیقی کودهای فسفری میتواند تعادل شیمیایی و حاصلخیزی خاک را بهبود بخشد و عملکرد لوبیا چیتی، به ویژه رقم صدری، را افزایش دهد. |
کلیدواژه ها |
اسیدیته خاک، تعادل شیمیایی خاک، تغذیه تلفیقی، کود زیستی |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |