تأثیر شوری آب آبیاری بر توزیع مکانی فعالیت لوسینآمینوپپتیداز در ریزوسفر گندم: مقایسه ژنوتیپهای حساس و متحمل با روش زیموگرافی درجا |
کد مقاله : 1555-ISSC19 |
نویسندگان |
طاهره هژبری *1، اکرم حلاج نیا2، امیر لکزیان3، سید سجاد حسینی4 1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد 2استاد 3استاد بازنشسته 4گـروه علوم خاک، دانشـکده کشـاورزی، دانشـگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران |
چکیده مقاله |
ریزوسفر به عنوان یکی از هاتاسپاتهای مهم فعالیت آنزیمی خاک، نقش کلیدی در چرخه عناصرغذایی ایفا میکند و توزیع مکانی آنزیمها در این ناحیه میتواند تحت تأثیر تنشهای محیطی مانند شوری قرار گیرد. در این مطالعه، اثر تنش شوری بر توزیع مکانی فعالیت آنزیم لوسینآمینوپپتیداز در ریزوسفر دو ژنوتیپ گندم (نارین و طلایی) با استفاده از روش زیموگرافی، بررسی شد. شاخصهایی مانند درصد هاتاسپاتهای آنزیمی و گستره ریزوسفر ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنیدار درصد هاتاسپاتهای آنزیمی و محدود شدن گستره ریزوسفر در هر دو ژنوتیپ گردید. برخلاف انتظار، ژنوتیپ متحمل (نارین) تحت تنش، گستره ریزوسفر کمتری داشت، اما با تمرکز فعالیت آنزیمی در نواحی محدودتر، کارآمدی آنزیمها را حفظ کرد. در مقابل، ژنوتیپ حساس (طلایی) با گسترش بیشتر اما، فعالیت آنزیمی کمتر واکنش داد. این تفاوتها نشاندهنده بهرهگیری از سازوکارهای متفاوت در دو ژنوتیپ بود. بنابراین، تفاوت در الگوی ترشحات ریشهای و توزیع فعالیت آنزیمی میتواند نقش تعیینکنندهای در سازوکارهای تحمل به شوری در ژنوتیپهای مختلف گندم ایفا کند. |
کلیدواژه ها |
تنش شوری، توزیع مکانی آنزیم، فعالیت آنزیمی، گستره ریزوسفر، هاتاسپات |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر |