مطالعه‌ی برخی ویژگی‌های شیمیایی و فعالیت آنزیمی یک خاک شور و سدیمی تیمار شده با ترکیبات آلی و معدنی پس از آبشویی
کد مقاله : 1556-ISSC19
نویسندگان
واحده قهری *، محبوبه ضرابی، زهرا وارسته خانلری
دانشگاه ملایر
چکیده مقاله
در دهه‌های اخیر افزایش تقاضا برای محصولات کشاورزی و بحران شور و سدیمی شدن خاک‌ها به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران، چالش‌های جدی بر سر راه کشاورزی ایجاد کرده است. پژوهش‌ فوق با هدف بررسی اثر اصلاح کننده‌های آلی و معدنی به صورت ساده و ترکیبی (گچ، گوگرد، ورمی‌کمپوست و ضایعات انگور) به میزان نیم درصد وزنی، به تعداد 8 تیمار ساده و تلفیقی و در سه تکرار تحت فرآیند آبشویی به مدت 4 ماه با فواصل زمانی یک ماه بر برخی ویژگی‌های شیمیایی و فعالیت آنزیمی یک خاک شور ‌و‌ سدیمی رسی انجام گرفت. در پایان فرآیند آبشویی کاهش پارامترهای pH (به جزء تیمار ورمی‌کمپوست+ ضایعات انگور)، ECو SARمشاهده شد. آبشویی خاک شاهد و تیمارهای ساده‌ی آلی سبب سدیمی شدن خاک شد. نتایج نشان داد افزودن تیمارهای معدنی و آلی موجب کاهش فعالیت آنزیم‌های اینورتاز و فسفاتاز اسیدی و قلیایی در ماه آخر نسبت به ماه اول شد. این تغییرات به ترتیب همسو با تغییرات کربن آلی، فسفر قابل جذب و pH در خاک‌ها بود و بیشترین کاهش پارامترهای فوق در ماه آخر نسبت به ماه اول در تیمارهای گوگرد+ضایعات انگور (33/3 %)، ورمی‌کمپوست (14/1 %) و شاهد (23/4 %) مشاهده شد.
کلیدواژه ها
آبشویی، فعالیت آنزیمی، خاک شور و سدیمی، ضایعات انگور، ورمی‌کمپوست
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر