تأثیر ترکیب کود مرغی و نیتروژن و زمان‌بندی تقسیط نیتروژن بر شیمی خاک و بهبود کیفیت غده در سیب‌زمینی (Solanum tuberosum L.) رقم آگریا
کد مقاله : 1559-ISSC19
نویسندگان
بهزاد خدابنده‌لو1، شاهرخ جهانبین2، رحیم مطلبی‌فرد3، حجت اله لطیف منش *2، حمید اله‌دادی4
1دانش‌آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.
2استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
3استادیار پژوهشی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.
4دانش‌آموخته کارشناسی ارشد اگروتکنولوژی-فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده مقاله
به‌منظور بررسی واکنش سیب‌زمینی رقم آگریا نسبت به سطوح مختلف نیتروژن از منابع کود مرغی و اوره، آزمایشی در شهر بهار، استان همدان اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت کرت‌های خردشده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. فاکتور اصلی شامل پنج سطح کوددهی (۲۰۰ کیلوگرم N از اوره، ۱۶۰N + ۴ تن کود مرغی، ۱2۰N + 8 تن، 8۰N + 12 تن و 4۰N + 16 تن کود مرغی در هکتار) و فاکتور فرعی شامل سه روش تقسیط نیتروژن (یک‌جا در سبز شدن، دو مرحله‌ای سبز شدن و خاک‌دهی، سه مرحله‌ای سبز شدن، خاک‌دهی و قبل از گلدهی) بود. نتایج نشان داد کاربرد تلفیقی اوره و کود مرغی نسبت به اوره منفرد، اثر مطلوب‌تری بر خصوصیات شیمیایی خاک و کیفیت غده سیب‌زمینی داشت. کود مرغی با افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی و آزادسازی ترکیبات آلی، موجب افزایش فسفر قابل جذب و تعدیل pH خاک به‌ویژه در تیمار ۴۰ کیلوگرم نیتروژن + ۱۶ تن کود مرغی شد. نحوه تقسیط نیتروژن نیز نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت غده داشت؛ به‌طوری که تقسیط سه‌مرحله‌ای بیشترین ماده خشک و تقسیط دو‌مرحله‌ای بیشترین نشاسته را تولید کرد. درنتیجه مدیریت همزمان کودهای آلی و شیمیایی همراه با تقسیط بهینه نیتروژن، هم شرایط خاک (pH و فسفر قابل جذب) را بهبود ‌بخشید و هم صفات کیفی غده سیب‌زمینی را ارتقا داد.
کلیدواژه ها
تقسیط نیتروژن، سیب‌زمینی، فسفر قابل جذب خاک، کود مرغی، نشاسته غده
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر