افزایش بهره‌وری درختان سیب در خاک‌های آهکی از طریق سیستم‌های تغذیه‌ای تلفیقی: اثرات هم‌افزایی زیست‌کودها و کوددهی دقیق
کد مقاله : 1646-ISSC19
نویسندگان
محمد سعید تدین *1، عزیز مجیدی2، سید ماشاله حسینی3، سهراب صادقی3
1عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی (AREEO)، شیراز، ایران پست الکترونیکی m.tadayon@areeo.ac.ir
2عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی (AREEO)، ارومیه، ایران
3عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی (AREEO)، شیراز، ایران
چکیده مقاله
تولید سیب در خاک‌های آهکی مناطق نیمه‌خشک با محدودیت‌های اساسی مانند عدم تعادل عناصر غذایی، کارایی پایین مصرف کودها (NUE) و فعالیت زیستی ضعیف خاک مواجه است. در این مطالعه، دو سطح اصلاح آلی متداول (COA) و COA به‌همراه زیست‌کود (COAB) با سه راهبرد کوددهی معدنی شامل کوددهی بهینه متداول (COF)، کوددهی مبتنی‌بر بودجه‌بندی عناصر (NB-F) و کوددهی هدایت‌شده بر اساس تشخیص ترکیبی عناصر غذایی (CND-F) ترکیب شدند. آزمایش در یک باغ سیب تجاری بالغ (Malus domestica Borkh. cv. ‘Golden Delicious’) در خاک‌های آهکی استان فارس اجرا گردید. نتایج نشان داد ترکیب COAB با CND-F سلامت بیوشیمیایی خاک (مانند افزایش ۱۱۶٪ فعالیت دهیدروژناز)، غلظت عناصر برگ و میوه (افزایش ۴۰٪ فسفر برگ و 9/78٪ روی میوه) و تعادل عناصر را بهبود بخشید و شاخص تعادل غذایی ⁽NBI⁾ را 3/62٪ کاهش داد. این راهبرد همچنین رشد رویشی، جذب خالص CO₂، عملکرد (افزایش ۴۴٪) و کیفیت پس از برداشت را بهبود داده و پدیده سال‌آوری را کاهش داد. نتایج تحلیل‌های چندمتغیره و اثرات متقابل، برتری CND-F نسبت به روش‌های مرسوم را به‌ویژه در ترکیب با ورودی‌های آلی زیستی تأیید کرد. این یافته‌ها اثربخشی IPNS به‌ویژه کوددهی دقیق مبتنی‌بر CND همراه با مواد آلی غنی‌شده میکروبی را به‌عنوان راهکاری پایدار برای مدیریت باغ‌های سیب در خاک‌های آهکی نشان می‌دهد.
کلیدواژه ها
بودجه‌بندی عناصر غذایی، تشخیص ترکیبی عناصر غذایی (CND)، سیب، خاک‌های آهکی، زیست‌کود
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر