اثر پ هاش بیوچار اسیدی شده بر شوری و پ هاش خاکهای شور و سدیمی
کد مقاله : 1687-ISSC19
نویسندگان
سمانه سردرودی راد *1، نرجس نظری2، سید مهدی سالار خراسانی3
1دانشگاه تهران،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،گروه علوم و مهندسی خاک،کرج، ایران
2دانشگاه تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه علوم و مهندسی خاک، کرج، ایران
3کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده فنی و مهندسی کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، تهران، ایران
چکیده مقاله
این پژوهش با هدف بررسی اثر بیوچار اسیدیشده با دو سطح پهاش )4 و 5( بر ویژگیهای شیمیایی خاکهای شور و
سدیمی انجام شد. بیوچار از سرشاخه های درخت سیب تهیه و با اسید کلریدریک در غلظتهای مختلف اسیدی سازی گردید.
تیمارها شامل شاهد، بیوچار معمولی و بیوچار اسیدیشده با پهاشهای مختلف بودند که در قالب طرح کامالً تصادفی با سه
تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثر پوروالیوم بر پ هاش و قابلیت هدایت الکتریکی عصاره خاک معنیدار بود.
با افزایش پوروالیوم از 0/16 تا ،1 پهاش خاک اندکی افزایش و قابلیت هدایت الکتریکی از 3/7 به /5 2 دسیزیمنس بر متر
کاهش یافت که ناشی از رقیقشدن محلول و خروج امالح محلول بود. بیوچارهای اسیدیتر در سطوح پایین پوروالیوم موجب
افزایش موقتی شوری شدند، اما در مراحل بعدی باعث کاهش تدریجی قابلیت هدایت الکتریکی گردیدند. اثر تعاملی پهاش
بیوچار و درصد مصرف بر هر دو شاخص معنیدار بود، بهگونهای که بیوچار با پهاش حدود 5 تعادلی مناسب میان کاهش
شوری و تثبیت واکنش خاک ایجاد کرد. در مجموع، استفاده از بیوچار اسیدی با پهاش 5 به میزان 1 تا 2 درصد میتواند
به عنوان روشی مؤثر و پایدار برای اصالح خاکهای شور و سدیمی و بهبود شرایط شیمیایی آن ها مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها
بیوچار، بی وچار اسی د ی شده، خاک های شور و سدیمی، اصالح خاک، پ هاش خاک
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر